13.10.2016

Velkapäivä joka päivä


Vietimme Velkapäivää yhdessä 90:n eri alojen ammattilaisen kanssa, jotka kohtaavat työssään ihmisiä velkoineen. Päivän aikana opimme Takuu-säätiön asiantuntijoilta sekä paikallisilta velkaneuvonnan ja ulosoton ammattilaisilta paljon hyödyllistä velka-asiaa. Velkapäivän järjestämisen taustalla olivat mm. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen KAIKU-hankkeen työhönvalmennuksessa tehdyt havainnot siitä, miten selvittämätön velkamöykky on purettava ennen kuin päästään pohtimaan työllistymistä.

Suomessa on maksuhäiriöitä 372 800 ihmisellä. Heidän luottotietonsa ovat menneet. Määrä on kasvussa ja 90-luvun laman luvut on ylitetty jo aikaa sitten. Ulosoton piirissä on vuosittain lähes puoli miljoonaa ihmistä. Velkajärjestelyhakemuksen jättää 4 274 yksityishenkilöä vuodessa.

Velkaantunut ihminen ei useinkaan ole elämänsä kunnossa. Tulevaisuus ahdistaa ja laskut valvottavat. Velkaantumisen syytkin painavat mieltä. Velkaantua voi rakkaudesta, eläkkeelle jäädessä, heittelevien kuukausitulojen tähden, pienituloisuuden, sairauden, työkyvyttömyyden tai työttömyyden vuoksi. Ero voi muuttaa taloutta rajusti tai erilaiset riippuvuudet viedä rahat.

Talouskriiseissä eläville ihmisille on tarjolla paljon palveluja – sekä ehkäiseviä että korjaavia. Niin paljon, että voidaan puhua jo auttajien ja ratkaisujen viidakosta. Ratkaisukeinoja on, kun vain tietää, mistä lähteä liikkeelle. Päivän aikana kävi selväksi, että velkaantuneen ihmisen kannattaisi itse olla aloitteellinen ja tietää paljon ajaakseen omaa velka-asiaansa. Velkajärjestelyä kannattaisi hakea oikea-aikaisesti, seurata, ettei tule maksaneeksi jo vanhentuneita velkoja ja neuvotella ulosmittauksen lykkäyksestä hakuprosessin alkuvaiheessa. Onneksi myös auttajia löytyy. Ulosottomieheltä voi saada kullanarvoisia neuvoja, Takuu-säätiön chat-palvelussa voi kysyä raha-asioista eikä Pohjois-Karjalassa talous- ja velkaneuvontaan tarvitse jonottaa.

Raskaiden velka-asioiden käsittelyyn kannattaa hakea apua. Yhtä osoitetta ei ole vaan tukihenkilö voi olla sosiaalityöntekijä, vapaaehtoistyöntekijä, diakoni, järjestötyöntekijä, työhönvalmentaja, mielenterveystoimiston työntekijä tai vaikka välittävä lähimmäinen. Velkaongelmien kanssa painivien vertaisryhmällekin voisi olla tilausta.

Toivomme, että Velkapäivän jälkeen siihen osallistuneilla olisi entistä enemmän tietoa, taitoa ja ymmärrystä kohdata niitä, joilla on velkapäivä joka päivä. Työn tärkeydestä kertoo Takuu-säätiön asiakkaan kommentti: ”Se on ihanan vapauttava tunne, kun kaikki velat ovat täysin tiedossa ja tiedän, minkä verran niitä lyhennän. Ei tarvitse valvoa öitä laskujen kanssa”.















Johanna Seppänen, kehittämispäällikkö