7.11.2014

Kymmenen hyvää uutista työllisyystoiminnan kentiltä

"Nyt on maailmassa niin paljon ikäviä uutisia, että mielelläni lukisin lehdestä lisää myönteisiä asioista"

Helsingin Sanomissa oli hiljattain lukijapalautteesta idean ammentanut pääkirjoitus, jossa kerrottiin kymmenen hyvää uutista Suomesta. Esimerkin innoittamana me Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen työllisyystoimijat haluamme jakaa teille valoisia uutisia työllisyyskentiltä, sillä työllisyystilanne jos mikä näyttäytyy uutisvirrassa mustana kuin marraskuu. Seuraavista asioista iloitsemme

Yhdistyksissä on tarjolla laaja kattaus eri alojen työtehtäviä. KAJO-keskus toimii pienten yhdistysten palkkatukityöllistämisen tukena mahdollistaen sen, että keskimäärin 36 yhdistyksessä on kuukausittain töissä noin 100 työntekijää. Tehtävänimikkeitä ovat mm. toimistotyöntekijä, kotiavustaja, ompelija, puuseppä, ohjaaja, perhekahvilatyöntekijä ja saari-isäntä.

Toppis. Tarkoittaa työvoimakoulutuksen yhdistämistä palkkatuettuun työhön. Tällöin yhdistystyössä oleva henkilö voi osallistua työajalla ammatilliseen koulutukseen. Toppiksesta on etua mm. koulutushauissa; osatutkinnot hyväksytään osaksi ammattitutkintoa. Tämän vuoden aikana yhdistystyön rinnalla on suoritettu mm. hoito- ja kaupan alan tutkinnon osa-alueita. Viimeisin kajolainen toppiksen suorittaja aloitti tänä syksynä lähihoitajakoulutuksen!

”Tuella palkatun henkilön siirtäminen muun työn järjestäjän tehtäviin”. Sanahirviö, mutta hyvä väylä siirryttäessä välityömarkkinoilta avoimille työmarkkinoille. ”Siirtotyö” tarkoittaa sitä, että palkkatuella yhdistyksessä työskentelevä henkilö voi siirtyä kokeilujaksoksi yritystyöhön tavoitteena työsuhde. Tätä kirjoittaessa Polkuja Yrityksiin -asiakas työllistyi kaupan alalle kahden kuukauden siirtotyöjakson jälkeen. Kiitokset yhteistyöstä SPR-Kontti!

Yhdistys voi olla kokonaisen ammattitutkinnon oppimisympäristö. KAJO-keskuksen toimisto oli kuluneet kaksi vuotta merkonomiopiskelijan monimuotokoulutuksen työssäoppimispaikkana. Opiskelija suoritti näyttötutkintonsa hyvin arvosanoin valmistuen viime toukokuussa. Syyskuussa hän jo aloitti yritystyössä oman alan työtehtävissä. Tämä tapaus ilahduttaa meitä erityisesti, sillä taloushallinto kaipaa osaajia, joiden kouluttamiseen yrityksissä harvoin on ohjausresursseja. Hyvä Kajon toimisto!

Ja kyllä yhdistyksistä löytyy työpaikkoja ilman tukiakin tai tukijaksojen jälkeen. Omassa yhdistyksessämme on 21 työntekijää, joista usea on tullut taloon työharjoittelun kautta. Yhdistyksissä voi jopa ideoida itselleen tulevia työpaikkoja hakemalla hyvälle idealle hankerahoitusta.

Riemuitsemme myös työn hedelmistä. Tänä päivänä yhdistystyöntyönantajat tukevat hyvällä asenteella palkkatukityöntekijöitään jatkopoluissa ja kouluttautuvat työnantajuuteen ja ohjaustyöhön Kajon koulutuksissa.

Iloisia numerouutisia.  Ajat ovat vaikeat, mutta Pyryn kautta tavoitteen mukaisesti jatkopoluttuneita henkilöitä on 34 (40 % asiakkaista) ja Kajolla 17 henkilöä (46 % työhönvalmentajan ohjauksessa olleista asiakkaista).'

Hyvä kello kauas kantaa. Pohjois-Karjalan työllisyyshankkeiden ja paikallisten työnantajien keskinäinen yhteistyö on herättänyt kiinnostusta työ- ja elinkeinoministeriössä asti. Timo ja Johanna matkaavat nyt marraskuussa ministeriöön kertomaan maakuntamme kokemuksista ja ideoimaan uutta.

Lisää numerouutisia. Työnetsijäringin kautta on välittynyt tänä vuonna verkoston tiedoksi yli 200 työpaikkaa. Työvälineenä rinki on parhaillaan tehokas ja nopea. Jos kiinnostuit ringin toimintamallista, lue lisää linkistä.

Viimeiseksi uutisista paras. Iloitsemme siitä, että Pohjois-Karjalan työllisyystoimijat tekevät yhteistyötä ja haluavat olla rohkeasti kehittämässä uutta.














Matleena, Johanna, Marika ja Timo / Polkuja Yrityksiin ja KAJO-keskus